MedTech Odense uddeler de første millioner til udvikling af banebrydende sundhedsteknologi på hjerteområdet
1. maj, 2025
Hvert år får ca. 200.000 patienter i Danmark foretaget en ultralydsundersøgelse af hjertet ved mistanke om - eller i forbindelse med kendt - hjertesygdom. Behovet er stigende og forventes i fremtiden at tiltage med flere patienter. En samfundsudfordring, som kræver nye løsninger. MedTech Odense uddeler derfor millionbevilling til visionært og tværfagligt projekt mellem Syddansk Universitet og Odense Universitetshospital, der vil automatisere undersøgelsen og har potentiale til at udvikle banebrydende sundhedsteknologi endnu bredere i sundhedsvæsenet.
Mens robotteknologi og kunstig intelligens har vist potentiale i sundhedsvæsenet, er anvendelsen inden for ultralydsundersøgelser af hjertet (ekkokardiografi) stadig uudforsket. Pionerprojektet DANARC er den første modtager af en bevilling fra MedTech Odense - den første af flere bevillinger til projekter i de kommende år.
DANARC vil udvikle en robot, der kan skanne og diagnosticere hjertekarsygdomme. En automatiseret løsning, der kan forkorte de stigende ventetider og gøre en forskel for patienter. Ikke bare på hjerteområdet, men potentielt set også ved videreudvikling til skanning af andre organer, som fx lever, tarme og nyrer.
Et kraftcenter, der forener forskning og teknologi med kliniske behov og virksomheder
Bag bevillingen står MedTech Odense - et strategisk og forpligtende partnerskab mellem Syddansk Universitet, Region Syddanmark, OUH og regionens øvrige sygehuse samt Odense Kommune. Ved at bringe forskere, sundhedsprofessionelle og virksomheder tættere sammen, kan idéer deles og omsættes til nye, anvendte teknologier.
- Vores støtte til DANARC taler med al mulig tydelighed ind i MedTech Odenses styrke. Vi har en unik adgang til forskning, klinik og et stærkt økosystem af virksomheder. Når vi forener kræfterne, lykkes vi med at skabe tværvidenskabelige og banebrydende løsninger med forrygende gode vilkår for at blive udviklet, testet og implementeret. Og ikke mindst skalereret og kommercialiseret gennem samarbejde med virksomheder, så løsningerne kommer ud og skaber værdi i samfundet - for patienter nationalt som internationalt, udtaler Jens Ringsmose, rektor på Syddansk Universitet.
Det er en ambitiøs opgave, vi står foran, og med MedTech Odense-bevillingen i ryggen kan vi for alvor sætte turbo på vores projekt og udvikle en prototype.
Axel Diederichsen, klinisk professor på SDU og OUH
- MedTech Odense-partnerskabet bygger videre på det meget stærke syddanske sundhedsinnovationsmiljø, som vi gennem en årrække har arbejdet for at udvikle, og som i sidste uge resulterede i, at Indenrigs- og Sundhedsministeriet valgte at placere det nye Nationalt Center for Sundhedsinnovation i Odense. Med penge til DANARC-projektet sætter vi nu det første konkrete udviklingsprojekt i regi af MedTech Odense i søen, og det skal sammen med kommende aktiviteter skabe nye sundhedsteknologiske løsninger, der kan forbedre behandlingen af mange patienter og sikre, at Odense er førende inden for sundhedsinnovation, udtaler Bo Libergren, regionsrådsformand i Region Syddanmark.
Fra kliniske behov til anvendte løsninger med vækstpotentiale
MedTech Odense støtter forsknings- og innovationsprojekter med potentiale til at skabe fremtidens patientbehandlinger med ny sundhedsteknologi i Danmark og globalt. I 2025 uddeler MedTech Odense 14 mio. kr. til pionerprojektet DANARC og 6 mio. kr. til yderligere projekter med forventning om flere midler i de kommende år. Midlerne kan søges af ansatte på Syddansk Universitet og i Region Syddanmark.
- Det er en ambitiøs opgave, vi står foran, og med MedTech Odense-bevillingen i ryggen kan vi for alvor sætte turbo på vores projekt og udvikle en prototype. Vi er fascinerede af potentialerne i moderne teknologi til at finde smarte og fleksible løsninger på udfordringer i sundhedsvæsenet. På tværs af en gruppe af dygtige eksperter og virksomheder vil vi sammen udvikle en robot, der kan blive en vigtig del af fremtidens hospitaler og løfte patientbehandlingen markant, siger Axel Diederichsen, klinisk professor på SDU og OUH og en af hovedkræfterne bag pionerprojektet DANARC.
Kontakt
Chef for MedTech Odense: Søren E. Frandsen, 6550 1075, sfr@sdu.dk
Vicechef for MedTech Odense: Thomas K. Kristensen, 2371 9724 thomas.kielsgaard.kristensen@rsyd.dk
Axel Diederichsen, klinisk professor på SDU og OUH: 4019 1227, Axel.Diederichsen@rsyd.dk
Fakta om teknologien
Ekkokardiografi er en type ultralyd til billeddiagnostik på hjerteområdet. Undersøgelsen anvendes som et kritisk diagnostisk værktøj og foretages som første undersøgelse i vurderingen og håndteringen af hjertekarsygdomme. Skanningen viser, hvordan hjertemusklen og hjerteklapperne fungerer, og om der er nogen problemer.
I DANARC vil klinikere og forskere udvikle en robot til dels at automatisere selve undersøgelsen og dels at udføre automatisk analyse af billederne ved brug af kunstig intelligens. Det kræver både teknologisk udvikling, fokus på etiske problemstillinger og sundhedsøkonomi, regulering af medicinsk udstyr og samarbejde med virksomheder, så løsningen kan komme i anvendelse. Det vil gavne patienter, som vil opleve kortere ventetid og større fleksibilitet, og sundhedsvæsenet, som kan frigive tid til de mange undersøgelser med en automatisk løsning.
Fakta om bevillingen til DANARC fra MedTech Odense
Pionerprojektet DANARC blev ved udgangen af sidste år vurderet som en del af OUH og SDU’s flagskibskonkurrence og modtog her en meget positiv og flot international bedømmelse. Siden da er projektet også blevet vurderet af MedTech Odenses styregruppe med repræsentanter fra Region Syddanmark, OUH, SDU og Odense Kommune. Her blev det fremhævet som et visionært projekt, der matcher MedTech Odenses ambitioner om at udvikle, implementere og skalere ny sundhedsteknologi på tværs af hele sundhedsvæsenet.
Bevillingen fra MedTech Odense er fordelt med 7 mio. kr. fra Region Syddanmark fra budgetsaftalen for 2025 samt 7 mio. kr. fra SDU.